Разлика помеѓу преработките на „Фудбалот во Прилеп“

нема опис на уредувањето
== '''Фудбалот во Прилеп''' - низ [[историја]]та за спортските активности на жителите на градот [[Прилеп]], неосновано е да се мисли дека со [[фудбал]]от во Прилеп започнува и спортската историја. Остатоците на античкиот град [[Стибера]], кај [[Чепигово]], со гимназиумот, што е единствен таков наод на територијата на денешна [[Република Македонија]], како и останатите такви објекти во [[Солун]] (Тесалоники), Аполонија (Нехори), Амфиполис (Полина), [[Хераклеја Линкестис]], укажува на фактот дека тука се организирани спортски активности уште од периодот на [[Филип II Македонски]] (359-336г.пред наша ера)<ref>Прилози за историјата на физичката култура на Македонија,гимназиумот во Стибера, автор Душан Станимировиќ,1/1975,страна 93-113</ref> Пред доаѓањето на првата топка во Прилеп, децата во населените места - селата, по чешлањето на грубиот добиток од влакната правеле топки. Тие биле значително поголеми од тениските, но ниедна не била слична на фудбал. По завршувањето на Првата светска војна почнува да се игра фудбал во Прилеп, во време кога според публикувани податоци од периодот на Балканските војни градот имал 22 684 жители. Со пописот од 1921 година имало 18 500 жители., а Општината со 109 села и 45 773 жители. За доаѓањето на првата топка има повеќе верзии, од кои една е од германски војници во текот на војната , француски војници, или од едно семејство емигранти Колароски , но ова не е веродостојно. Хроничарите забележале: „ Младината на Прилеп прв пат се запозна со спортската игра - фудбалот, уште за време на војната “. Германските војници играле фудбал во месноста [[Чачорица]].Од нив е купена фудбалска топка.<ref>Прилеп и Прилепско низ историјата,книга 2, глава 3, страна 108.</ref> [[Кирил Миноски]], наставник по ликовна уметност кој меѓу двете светски војни работел како [[бакал]] - трговски работник, е еден од оснивачите на првиот [[смучарски клуб]] (19.март 1933 година ).Постојат повеќе видувања околу ова гледиште , со оглед на војните збиднувања во Македонија. Аргументирано е дека фудбалската топка во 1891 година е донесена во градот Битола.<ref>Публикација „Фудбалот во Битола низ децении“, страна 9 </ref>. Во периодот од 1912 - 1918 година, градот Битола бил често бомбардиран и постојано под воени дејствија, ова се однесува и за Прилеп и прилепчани бидејки тука е отворен таканаречениот Македонски фронт на Балканот, и граѓаните живееле во постојан страв, така да малку време се мислело на фудбалот.
 
== Фудбалско игралиште==
179

уредувања