Разлика помеѓу преработките на „Македонски Словени“

нема опис на уредувањето
<!-- Ве молам не ставајте лажни факти како тоа дека македонската словенска група се делела од „другите“ словенски групи како српската и бугарската кои тогаш не постоеле. Во средниот век не постоеле Македонци, Бугари, Срби, не постоеле бугарски или македонски јазик сите Словени биле еден народ со заеднички јазик.-->
 
Според средновековните хроничари, словенскиот народ (gens) кој ја населил [[Македонија (регион)|Македонија]] го сочинувале следниве словенски племиња во 7 век: [[Драговити]], [[Сагудати]], [[Велегезити]], [[Венити]], [[Брсјаци]], односно според оригиналниот запис на [[латински јазик]]: ''Sclavenorum gens numero infinito ex Dragobitas, Sagodatis, Belegeretis, Baenitis, Berzitis, reliquisque, quae primum uno ex ligno naves praeparare diciderant.'' (извор:Livius XLV. 29).
 
Славините ги населиле териториите на денешна етничка [[Македонија]], чии етнички граници се простирале:
244

уредувања