Разлика помеѓу преработките на „Разговор:Илинденско востание“

нема опис на уредувањето
 
Първата "република" на Балканите всъщност е т.нар. Тъмръшка република - опитът на британския авантюрист Синклер през 80-те години на ХІХ в. да отцепи част от Родопите, като подбуни помаците в областта Тъмръш да въстанат против властите в Източна Румелия. Владко
 
Владко, можеш ли да ми кажеш оваа република што ја спомна како гласи на англиски - да ја побарам на интернетов, или пак дај ми линкови... Доколку навистина е прва република, тогаш ќе го сменам делот дека Крушевската република е прва на Балканот.
 
Во врска со дискусиите, да ти кажам дека слободно можеш да пишуваш на бугарски. Меѓутоа и македонската и бугарската википедија те замолува тука статиите да ги пишуваш на македонски, без разлика што ти тоа го сметаш за бугарски дијалект. Во спротивно, ќе го сметаме тоа за континуирана (и морам да додадам, непотребна) провокација. Ако сметаш дека вршиме цензура те советувам да тркнеш до оваа страница да видиш што Википедија не е (страницата е на бугарската енциклопедија): [http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%D0%B8%D0%BA%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%8F:%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE_%D0%BD%D0%B5_%D0%B5_%D0%A3%D0%B8%D0%BA%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%8F]
Користењето бугарски јазик на македонска википедија ќе го третираме како пропаганда и дискриминација. Не е научно докажано дека македонскиот јазик е дијалект на бугарскиот. Дури и да е така, ти сепак треба да пишуваш на македонски "дијалект", исто како што на Алеманската Википедија (тоа е германски дијалект) се пишува на алемански, а не на литературен германски. --[[User:FlavrSavr|FlavrSavr]] 14:25, 9 Apr 2005 (UTC)