Разлика помеѓу преработките на „Етнометодологија“

Додадени 42 бајти ,  пред 5 години
embed {{Нормативна контрола}} with Wikidata information
(embed {{Нормативна контрола}} with Wikidata information)
 
Терминот етно – метод – (о) логија, доаѓа од термините: етно – одредена социокултурна група локализирана заедница); метод – се однесува на методи и практики и логос – систематски опис на овие методи и практики. Фокусот на истражувањето е лоциран во тоа “ како ” методите и практиките се користат во одржување на општествениот поредок. Етнометодологија се обидува да создаде класификации на општествените индивидуи во групите преку цртеж на искуството на групите директно, а не со наметнување на утврдување на положбата на истражувачот во однос на општествениот поредок,како то е тоа случај со социлошките истражувања.Таа е наука за изучување на методите кои луѓето ги користат за создавање на препознатлив општествен поредок.
{{Нормативна контрола}}