Разлика помеѓу преработките на „Народна банка на Македонија“

с
(дополнување)
[[Уставот на Република Македонија]] од [[1991]] година ја определил НБРМ како емисиона банка, самостојна и одговорна за стабилноста на домашната [[валута]], водењето на [[Монетарна политика|монетарната политика]] и општата [[ликвидност]] за плаќањето во земјата и странство. На [[26 април]] [[1992]] г., Собранието го донесло Законот за Народна банка на Република Македонија, како прв законски акт со кој се уредува работењето на централната банка по осамостојувањето на Македонија. Во овој период, функцијата гувернер ја извршувал м-р [[Борко Станоевски]], кој поднесол оставка во [[1997]] год. поради големиот [[Афера ТАТ|финансиски скандал со штедилницата ТАТ]]. На местото гувернер, него го наследил д-р [[Љубе Трпески]], кој оваа функција ја извршувал до [[2004]] год. Функцијата гувернер во периодот [[2004]] - 2011 ја извршувал м-р [[Петар Гошев]], а од [[мај]] [[2011]] ја извршува [[Димитар Богов]].
 
Најголем пресврт во развојот на НБРМ по [[монетарното осамостојување на Македонија]] бил направен со донесувањето на новиот Закон за НБРМ од јануари [[2002]] г. со кој се зголемени сите аспекти на независноста во нејзиното работење (институционална, персонална, функционална и финансиска независност). Денес, НБРМ е модерна централна банка која не работи со нефинансиски правни лица, не го финансира јавниот сектор и самостојно ја формулира и остварува монетарната политика, при што, како нејзина основна цел, утврдена со Законот за НБРМ е одржувањето на ценовната стабилност. НБРМ е членка на [[Банката за меѓународни порамнувања]] (''BIS - Bank for International Settlements''), со седиште во [[Базел]], [[Швајцарија]]. <nowiki>[[File:Nb.jpg|Банката пред земјотресот]]</nowiki>
[[Податотека:Nb.jpg|thumb|250x250px|Банката пред земјотресот од 1963]]
 
==Законско регулирање на работата на НБРМ==
88

уредувања