Јагода: Разлика помеѓу преработките

Додадени 42 бајти ,  пред 7 години
embed {{Нормативна контрола}} with wikidata information
сНема опис на уредувањето
(embed {{Нормативна контрола}} with wikidata information)
Растенијата на јагодите може да бидат жртви на многу бројни зарази и болести . Ливчињата може да бидат инфицирани од прашкаста мувла, точки на ливчињата ( предизвикани од габата Sphaerella fragariae ), избледување на ливчињата ( предизвикано од страна на габата Phomopsis obscurans ) и од некпи видови на лигава мувла . Кората и корените може да станат жртви на црвената стела, ненадејно венеење, црн гнилеж на коренот, и нематоди. Овошките се предмет на оштетување од страна на сивата мувла, гниење на коренот и гниење на целото растение. Растенијата исто така може да пренесат болест од екстремните температури кои ги имало во зимаата. Кога ке ги наводнувате вашите јагоди бидете сигурни дека ги наводнувате сами нивните корени а не и нивните ливчиња, бидејки влагата која ке се наога на ливчињата може да предизвика растење на различни габи. Осигурајте се дека јагодите се растени на отворени места за да се спречи габично заболување.
 
{{Нормативна контрола}}
[[Категорија:Јагода]]
[[Категорија:Бобинки]]