Информација: Разлика помеѓу преработките

Додадени 42 бајти ,  пред 7 години
embed {{Нормативна контрола}} with wikidata information
[проверена преработка][проверена преработка]
сНема опис на уредувањето
(embed {{Нормативна контрола}} with wikidata information)
Помеѓу елементите на еден кибернетски [[систем]], како и помеѓу системот и неговата околина може да постои одредена врска со која се постигнува организацијата на овој систем. Одразот на интеракција на елементите на системот или системот и неговата околина може формално да се означи во вид на букви, зборови, бројки или воопшто со [[симбол]]и на физички величини. Сите овие формални групи се нарекуваат [[Податок|податоци]] или информациски карактеристики. Во одреден момент состојбата на системот се карактеризира со група на информациски карактериситки кои се нарекуваат [[настан]]. Во текот на времето, системот може да се наоѓа во било која состојба и тој се карактеризира со мноштво од можни состојби, односно настани. За состојбата на системот опишана со група на информациски карактеристики може да се формулира [[соопштение]] како група од податоци. Соопштенијата за состојбата на системот можат да се поделат на непрекинати и дискретни.
 
{{Нормативна контрола}}
[[Категорија:Информации| ]]
[[Категорија:Наука]]