Разлика помеѓу преработките на „Органска архитектура“

нема опис на уредувањето
(Создадена страница со: [[Датотека:Sagradafamilia-overview.jpg|мини|250п|Антони Гауди: [[Саграда фамилија|Саграда Фамилија]...)
 
[[Датотека:Einsteinturm 7443.jpg|мини|250п|Ерих Менделсон Ајнштајнова кула]]
'''Органска архитектура''' е стил на современата [[архитектура|архитектура]] кој ја негува хармонијата помегу човекот и природата преку проектирање на проекти кои се толку интегрирани во околината така што неговите делови , мебелот и околината стануваат дел од еднинствената мегусебно одредена композиција од крајот на 20 век .Зборот прв ''Органска архитектура''прв свесно го употребил во архитектурата [[Френк Лојд Рајт]].
 
== Карактеристики и поим ==
Органската архитектура е архитектураинспирирана со цели, со функција и природност ,тканаречена жива архитектура. Органски значи интегриран, со цел, аналоген со билним и животињскиот организам, оној који природно следи и разложно е распореден. Уопштено, тоа е архитектура која е инспирирана со природата. Прв пат изразот органски во теоријата го употребил [[1841|1841.]] година францускиот естетичар Де Ламенсе („-{H.F.R. de Lammenaise}-“) во делото „-{De l´Art et du beau}-“ (О уметности и лепоти) а [[1843|1843.]] година америчкиот вајар Хорејшио Гриноу („-{Horatiо Greenough}-“) понатака овој термин го употребувал [[Луис Саливан]] и свесно ја разрабтил како теорију [[Френк Лојд Рајт]] во врка со своите програмски повратна природа. Овааа архитектура е и архитектура [[1960|60-их]] година во делот на унгарскиот архитекта [[Имре Маковиц]]во кој во своите дела ги употребувал органскате материјали како дрво и трска и силно бил инспириран од облиците на облицима на природата.
Теоретичар [[Давид Пирсон]] је предложио листу правила по којих би се требало држати у органској архитектури:
 
Проектот мора:
* да биде инспириран од природата и да биде самоодрзив , здрав, економичен и разнолик
* да расте одвнатре како од семе.
* да постои во трајната сегасност и да почнува секогаш поново.
* да ги прати тековите и да биде секогас флексибилен и прилагодлив.
* да ги подмири социолошките ,физичките и духовните потреби.
* да израсне од околината и да биде единствен.
* да го слави духот на младоста,игрите и изненадувањата.
* да го изрази ритамот на музиката и силата на танцот.
Класичен пример на органската архитектура е Куката на водопадите која [[Френк Лојд Рајт]] ја пројектирал за семејството Кауфман. Куката била изградена на местото кое било предизвикувачко заради стрмното брдо на врвот на водопадите и кое очигледно го инспирирало Рајт. Мешајки го природниот камен со смело истурените греди обоени во светла боја која се вклопува со околниот амбиент , објектот се вклопил со околната природа и изгледало дека тоа е единствено место каде тој проект може да се изведе.
38

уредувања