Разлика помеѓу преработките на „Лебед“

Одземени 432 бајти ,  пред 5 години
нема опис на уредувањето
(Создадена страница со: {{Taxobox | name = Лабуд | image =SwansCygnus olor.jpg | image_width = 208px | regnum = -{Animalia}- | phylum = -{Хорда...)
 
Мажите и жените се секогаш многу слични, без[[сексуален диморфизам|сексуален диморфизам]].
 
Лебедите во однос на гуските се различни, имаат подолг врат кој им овозможува да пребаруваат на дното, и во подлабокоподлабоката вода, како и во големината на телото, што ги прави најголемитенајголеми водни птици,распонот на крилјата може да им достигнат и до 2 метри, а нивната тежина може да изнесува 15 кг, се смета дека нивниот животен век се движи од 19- 50 но и повеќе од ова, спротивно на крилјата нозете им се многу кратки, така што лебедите на земјата делуваат многу неспретно, меѓутоа затоа имаат силни крилја и мускули, па можат да прелетаат и повеќе од илјада километри до своите гнезда на север.
 
Распон крила им може достићи два метра, а могу тежити 15 килограма.
Супротно крилима, ноге су им релативно кратке, тако да лабудови на тлу делују прилично неспретно.
Но зато имају врло снажне летне [[мишићно ткиво|мишиће]], па могу прелетети и више од хиљаду километара до својих гнездишта на северу.
 
Двата родители се грижат за младите, и остануваат со нив до една година
Оба родитеља заједно брину о младунцима.
Остају с њима до године дана.
 
Наводи о животном веку лабудова су врло различити.
Крећу се од 19 па до 50 година, а делом и пуно више од тога.
 
== Систематика ==
 
ЛабудовиЛебедите уво ужемпотесна смислусмисла суна врстевидовите се од рода -{Cygnus}-, којикои се, већ према гледању, деледелат на 5 односно 7 врставидови.
[[Јужна Америка|ЈужноамеричкиЈужноамерикански]] коскороба лабудКоскорба лебед(-{''CoscorobaКоскорба coscorobaлебед''}-) јее единствениот јединавид врстаод родародот -{''Coscoroba''}-.
 
== Врсте ==
'''Прави лабудови (''-{Cygnus}-'')'''
*[[Црни лабуд]] (''-{C. atratus}-'')
*Црноврати лабуд (''-{C. melanocoryphus}-'')
*[[Црвенокљуни лабуд]] (''-{C. olor}-'')
*Лабуд трубач (''-{C. buccinator}-'')
*Лабуд звиждач (''-{C. columbianus}-'')
*Патуљасти лабуд (''-{C. bewickii}-'')
*Лабуд певач (''-{C. cygnus}-'')
*Новозеландски лабуд (''-{C. sumnerensis}-'')
'''Коскороба лабудови (''-{Coscoroba}-'')'''
*Коскороба лабуд (''-{C.coscoroba}-'')
 
== Лабудови и човек ==
 
== Видови ==
Лабудови су често надахњивали људску машту.
'''Прави лабудовилебеди (''-{Cygnus}-'')'''
О томе сведочи појам [[лабудова песма]] као и [[бајка]] "[[Ружно паче]]".
*[[Црни лабудлебеди]] (''-{C. atratus}-'')
У тој бајци, као и иначе у европској митологији лабуд симболизује зрелост и довршеност, а у уметности се често користи као алегорија за чистоћу.
*ЦрновратиЦрновретни лабудлебеди (''-{C. melanocoryphus}-'')
*[[Црвеноклунести лебеди ]] (''-{C. olor}-'')
*ЛабудЛебед трубач (''-{C. buccinator}-'')
*ЛабудЛебед звиждачсвиркач (''-{C. columbianus}-'')
*ПатуљастиПатулест лабудлебед (''-{C. bewickii}-'')
*ЛабудЛебед певачпеач (''-{C. cygnus}-'')
*Новозеландски лабудлебед (''-{C. sumnerensis}-'')
'''Коскороба лабудовилебеди (''-{Coscoroba}-'')'''
119

уредувања