Универзитет на Југоисточна Европа: Разлика помеѓу преработките

с
нема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
== Историја ==
 
Изградбата на Универзитетот започнала во [[март]] [[2001]] и Универзитетот на Југоисточна Европа (ЈИЕУЈИЕ) се отворил шест месеци подоцна со 900 студенти. Во [[октомври]] [[2002]] бројот на студентитите се покачил на 2250, а во [[октомври]] [[2003]] г. УЈИЕ имал 3.700 студенти. Целокупниот сегашен број на студенти во ЈИЕУУЈИЕ е 5200.
 
Универзитетот има политика на флексибилно учење на јазиците, но во исто време обезбедува и курсеви на [[македонски]], [[албански]] и [[англиски]] јазик. Сите студенти го изучуваат англискиот јазик.
 
Почетната фаза на развојот на ЈИЕ Универзитетотуниверзитетот била овозможна со помош на донациите на земјите од [[ОБСЕ]] и [[ЕУ]] и [[САД]] од околу 36 милиони [[Евро|евра]]. Дел од придонесот на САД е обврзан со три годишната соработка со [[Универзитет во Индијана|Универзитетот Индијана]] кој дал поддршка на развојот на факултетите и наставниот план.
 
== Капацитет ==