Дијабетична ретинопатија: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
[[File:Blausen 0312 DiabeticRetinopathy.png|thumb|Illustration depicting diabetic retinopathy]]
Дијабетичната ретинопатија е резултат на микроваскуларни ретинални промени.[[Хипергликемија]]-индуцирана интрамурална смрт на [[перицити]] и стеснување на [[базална мембрана]] водат до инкомпетенција на васкуларните ѕидови.Овие оштетувања ја менуваат формацијата на [[крвно-ретиналната бариера]] и ги прават крвните садови повеќе пермеабилни.<ref>{{Cite journal|title=Understanding diabetic retinopathy |author=Pardianto G |journal=Mimbar Ilmiah Oftalmologi Indonesia |year=2005 |volume=2 |pages=65–6|author2=<Please add first missing authors to populate metadata.>|display-authors=1}}</ref>
 
== Наводи ==
{{наводи}}
16

уредувања