Дијабетична ретинопатија: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
| Name =
| Image = Fundus photo showing scatter laser surgery for diabetic retinopathy EDA09.JPG
| Caption = Слика од [[Фундус (око)|фундус]] на која е прикажана[[Ласер коагулација|ласер хирургија]] на дијабетична ретинопатија
| Caption = Image of [[Fundus (eye)|fundus]] showing scatter [[Laser coagulation|laser surgery]] for diabetic retinopathy
| DiseasesDB = 29372
| ICD10 = {{ICD10|H|36||h|30}} ({{ICD10|E|10|3|e|10}} {{ICD10|E|11|3|e|10}} {{ICD10|E|12|3|e|10}} {{ICD10|E|13|3|e|10}} {{ICD10|E|14|3|e|10}})
 
==Знаци и симптоми==
[[File:Eye disease simulation, normal vision.jpg|thumb|NormalНормален visionвид]]
[[File:Eye disease simulation, diabetic retinopathy.jpg|thumb|TheДијабетична same view with diabetic retinopathyретинопатија.]]
Дијабетичната ретинопатија многу често нема рани симптоми. Дури и [[макуларен едем]], кој може да предзивика брзо губење на видот може да нема предупредувачки знаци. Генерално пациент со макуларен едем најверојатно ќе има заматен вид поради што ќе му биде тешко да вози или да чита.Кај некои случаеви,видот се подобрува и се влошува во текот на денот.
 
Втората фаза поради формирањето на абнормални нови крвни садови (неоваскуларизација)во задниот пол од окото е наречена ''пролиферативна дијабетична ретинопатија''. Овие садови можат да прокрварат во стакленото тело ([[витрална хеморагија]]) и да предзивикаат заматување на видот.Првиот пат кога ова ќе се случи најчесто не остава сериозни последици.Во повеќето случаеви ќе останат точки [[крв]], кои пациентот ги визуелизира како лебдечки мушички кои исчезнуваат од видното поле после неколку часа.
 
Овие точки често се проследени со поголемо крварење во наредните денови кое што предизвикува поголемо заматување на видот.Во екстремни случаи пациентот ќе може да детектира само светлина.На поголемите количества крв им треба повеќе време(недели,месеци) да се ресорбираат а во некои случаи крвта останува во витреалното тело.Овие видови на големи хеморагии имаат тенденција на повторување најчесто вцо тек на [[спиење]].
These spots are often followed within a few days or weeks by a much greater leakage of blood, which blurs vision. In extreme cases, a person will only be able to tell light from dark in that eye. It may take the blood anywhere from a few days to months or even years to clear from the inside of the eye, and in some cases the blood will not clear. These types of large hemorrhages tend to happen more than once, often during [[sleep]].
16

уредувања