Дијабетична ретинопатија: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Во текот на првата фаза може да се развие ексудација(пропуштање на крвните садови) во макуларниот регион и да настане макуларен едем. Симптомите се замаглување,затемнување на видот.10 проценти од дијабетичните пациенти ќе го загубат видот како последица на макуларен едем. [[Оптичка кохерентна томографија]] може да покаже региони на акумулацијана течност со макуларен едем.<ref>{{cite web |url=http://www.vrmny.com/pe/np_dr.html |title=Nonproliferative Diabetic Retinopathy (Includes Macular Edema) |accessdate=August 17, 2013}}</ref>
 
Втората фаза поради формирањето на абнормални нови крвни садови (неоваскуларизација)во задниот пол од окото е наречена ''пролиферативна дијабетична ретинопатија''. Овие садови можат да прокрварат во стакленото тело ([[витрална хеморагија]]) и да предзивикаат заматување на видот.Првиот пат кога ова ќе се случи најчесто не остава сериозни последици.Во повеќето случаеви ќе останат точки [[крв]], кои пациентот ги визуелизира како лебдечки мушички кои исчезнуваат од видното поле после неколку часа.
 
These spots are often followed within a few days or weeks by a much greater leakage of blood, which blurs vision. In extreme cases, a person will only be able to tell light from dark in that eye. It may take the blood anywhere from a few days to months or even years to clear from the inside of the eye, and in some cases the blood will not clear. These types of large hemorrhages tend to happen more than once, often during [[sleep]].
16

уредувања