Дијабетична ретинопатија: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Дијабетичната ретинопатија многу често нема рани симптоми. Дури и [[макуларен едем]], кој може да предзивика брзо губење на видот може да нема предупредувачки знаци. Генерално пациент со макуларен едем најверојатно ќе има заматен вид поради што ќе му биде тешко да вози или да чита.Кај некои случаеви,видот се подобрува и се влошува во текот на денот.
 
Во текот на првата фаза-непролиферативна дијабетична ретинопатија пациентот нема симптоми и единствениот начин да се дијагностицира болеста во оваа фаза е преку [[фундус офталмоскопија]].На прегледот ќе се видат микроаневризми (микроскопски проширувања на артерискиот ѕид). Доколку постои намалување на видот, индицирана е флуоресцеин [[ангиографија]] за да се види задниот пол на окото.Доколку се забележи стеснување или блокада на ретиналнитекрвниретиналните крвни садови ова се нарекува ретинална [[исхемија]] (недостаток на крвен проток).
 
Во текот на првата фаза може да се развие ексудација(пропуштање на крвните садови) во макуларниот регион и да настане макуларен едем. Симптомите се замаглување,затемнување на видот.10 проценти од дијабетичните пациенти ќе го загубат видот како последица на макуларен едем. [[Оптичка кохерентна томографија]] може да покаже региони на акумулацијана течност со макуларен едем.<ref>{{cite web |url=http://www.vrmny.com/pe/np_dr.html |title=Nonproliferative Diabetic Retinopathy (Includes Macular Edema) |accessdate=August 17, 2013}}</ref>
 
Втората фаза поради формирањето на абнормални нови крвни садови (неоваскуларизација)во задниот пол од окото е наречена ''пролиферативна дијабетична ретинопатија''. Овие садови можат да прокрварат во стакленото тело ([[витрална хеморагија]]) и да предзивикаат заматување на видот.Првиот пат кога ова ќе се случи најчесто не остава сериозни последици.Во повеќето случаеви ќе останат точки [[крв]], кои пациентот ги визуелизира како лебдечки мушички кои исчезнуваат од видното поле после неколку часа.
16

уредувања