Дијабетична ретинопатија: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Дијабетичната ретинопатија многу често нема рани симптоми. Дури и [[макуларен едем]], кој може да предзивика брзо губење на видот може да нема предупредувачки знаци. Генерално пациент со макуларен едем најверојатно ќе има заматен вид поради што ќе му биде тешко да вози или да чита.Кај некои случаеви,видот се подобрува и се влошува во текот на денот.
 
Во текот на првата фаза-непролиферативна дијабетична ретинопатија пациентот нема симптоми и единствениот начин да се дијагностицира болеста во оваа фаза е преку [[фундус офталмоскопија]].На прегледот ќе се видат микроаневризми (микроскопски проширувања на артерискиот ѕид). Доколку постои намалување на видот, индицирана е флуоресцеин [[ангиографија]] canза beда doneсе toвиди seeзадниот theпол backна of the eyeокото.Доколку Narrowing or blocked retinalсе bloodзабележи vesselsстеснување canили beблокада seenна clearlyретиналнитекрвни andсадови thisова isсе calledнарекува retinalретинална [[ischemiaисхемија]] (lackнедостаток ofна bloodкрвен flowпроток).
16

уредувања