Дијабетична ретинопатија: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
(Создадена страница со: {{Infobox disease | Name = | Image = Fundus photo showing scatter laser surgery for diabetic retinopathy EDA09.JPG | Caption = Image of Fundus (eye...)
 
Нема опис на уредувањето
Ова е [[окуларна манифестација на системска болест|окуларна манифестација]] на дијабет, системска болест, која афектира и до 80 проценти од пациентите кои имаат дијабет 10 години и повеќе.<ref name=kertes2007>{{Cite book|editor=Kertes PJ, Johnson TM |title=Evidence Based Eye Care |year=2007 |isbn=0-7817-6964-7 |publisher=Lippincott Williams & Wilkins |location=Philadelphia, PA}}{{Page needed|date=September 2010}}</ref> Покрај овие застрашувачки статистики,истражувањата кажуваат дека околу 90 проценти од ново дијагностицираните случаи можат да бидат превенирани ако пациентите се редовно контролирани и третирани.
<ref>{{Cite journal|author=Tapp RJ |title=The prevalence of and factors associated with diabetic retinopathy in the Australian population |journal=Diabetes Care |volume=26 |issue=6 |pages=1731–7 |date=June 2003 |pmid=12766102 |doi=10.2337/diacare.26.6.1731|author2=Shaw JE|author3=Harper CA|last4=De Courten|first4=M. P.|last5=Balkau|first5=B.|last6=McCarty|first6=D. J.|last7=Taylor|first7=H. R.|last8=Welborn|first8=T. A.|last9=Zimmet|first9=P. Z.|display-authors=3|doi_brokendate=2015-01-12 }}</ref> Колку подолго пациентот има дијабет толку се поголеми шансите да развие дијабетична ретинопатија.<ref>{{cite web | url=http://www.netdoctor.co.uk/diseases/facts/diabeticretinopathy.htm | title=diabetic retinopathy | accessdate=August 2, 2011 | author=Dr Caroline MacEwen}}</ref>
 
==Знаци и симптоми==
[[File:Eye disease simulation, normal vision.jpg|thumb|Normal vision]]
[[File:Eye disease simulation, diabetic retinopathy.jpg|thumb|The same view with diabetic retinopathy.]]
Дијабетичната ретинопатија многу често нема рани симптоми. Дури и [[макуларен едем]], кој може да предзивика брзо губење на видот може да нема предупредувачки знаци. Генерално пациент со макуларен едем најверојатно ќе има заматен вид поради што ќе му биде тешко да вози или да чита.Кај некои случаеви,видот се подобрува и се влошува во текот на денот.
16

уредувања