Разлика помеѓу преработките на „Скратеници во македонскиот јазик“

Одбиени последните 2 промени во текстот (од 213.135.190.81) и вратена преработката 3345564 на Ehrlich91
(Одбиени последните 2 промени во текстот (од 213.135.190.81) и вратена преработката 3345564 на Ehrlich91)
:'''o.c.''' - ''opus citatum / приведеното дело''
:'''a.a.''' - ''ad acta / во актите''
:'''p.s.''' или '''P.S.''' - ''post scriptum / по напишаното или по писмото'''''i.g.-'''''in game / во игра''
 
Кога во речениците се означува родот на именките со скратениците ''м'' (машки род), ''m'' (masculinum), ''ж'' (женски род), ''f'' (femininum), ''с'' (среден род) и ''n'' (neutrum) и кога тие скратеници се пишуваат со друг вид букви (најчесто закосени) тогаш не се користи точка до кратенката. Покрај тоа, вообичаено е да се пишуваат некои скратеници и со голема буква како на пример: '''N.B.''' - ''nota bene''.
:'''едн.''' - ''еднина''
:'''ул.''' - ''улица''
:'''инж.''' и '''Ing.''' - ''инженер''
:'''проф.''' - ''професор''
:'''комп.''' - ''компаратив''