Разлика помеѓу преработките на „Универзитет „Гоце Делчев““

с
нема опис на уредувањето
с
|established = 2007
|staff=
|rector= [[Блажо Боев]]
|rector= [[Саша Митрев|Проф. д-р Саша Митрев]]
|faculty=13
|city= [[Штип]]
==Историјат==
{{Рангирање на високообразовните институции во Република Македонија|state=collapsed}}
'''Универзитетот „Гоце Делчев“''' е основан од страна на Собранието на [[Република Македонија]] на [[27 март]] [[2007]] г., кога се слави и патрониот празник на Универзитетот. Универзитетот „Гоце Делчев“ е лоциран во 12 македонски градови: [[Штип]], [[Струмица]], [[Кочани]], [[Радовиш]], [[Пробиштип]], [[Виница]], [[Свети Николе]], [[Гевгелија]], [[Кавадарци]], [[Прилеп]], [[Скопје]] и [[Берово]]. Првата конститутивна седница на Универзитетскиот сенат е одржана на 28.06.2007 г., во амфитеатарот на Педагошкиот факултет и Факултетот за рударство, геологија и политехника. Во присуство на државниот секретар за образование г. Перо Стојановски и дел од членовите на матичната комисија на Универзитетот „Гоце Делчев“, претставници од студентите, професори и асистенти, како и граѓани на град Штип, Универзитетскиот сенат донесе едногласна одлука за избор на ректор на Универзитетотуниверзитетот да биде [[Саша Митрев|проф. д-р Саша Митрев]] редовен професор на Земјоделскиот факултет. Во 2015 г. е наследен од проф. д-р. [[Блажо Боев]] од Факултетот за природно-технички науки.
 
Во првата студиска година се запишаа 1.300 студенти на 7 факултети и една висока школа и тоа: [[Правен факултет - Кочани|Правен факултет]], [[Економски факултет Штип|Економски факултет]], [[Педагошки факултет - Штип|Педагошки факултет]] (денес преименуван во Факултет за образовни науки), [[Факултет за природни и технички науки - Штип|Факултет за рударство геологија и политехника]], [[Земјоделски факултет - Штип|Земјоделски факултет]], [[Факултет за информатика - Штип|Факултет за информатика]], [[Факултет за музичка уметност - Штип|Факултет за музичка уметност]] и [[Факултет за медицински науки - Штип|Висока здравствена школа]]. Од студиската година 2008/09 г., во состав на Универзитетот се и 6 (шест) нови факултети: [[Факултет за медицински науки - Штип|Факултет за медицински науки]], [[Филолошки факултет - Штип|Филолошки факултет]], [[Електротехнички факултет - Радовиш|Електротехнички факултет]], [[Машински факултет - Виница|Машински факултет]], [[Технолошко-технички факултет - Пробиштип|Технолoшко-технички факултет]] и [[Факултет за туризам и бизнис логистика - Гевгелија|Факултет за туризам и бизнис логистика]].<ref>[http://www.ugd.edu.mk/index.php/mk/ugd/zaugd/istorija Матична страница на Универзитет „Гоце Делчев“ - „Историја“]</ref>
 
Ректорската управа ја сочинуваат: [[ректор|ректорот]], проректорите, деканите на факултетите, директорите на високите стручни школи и еден претставник на студентите од Сојузот на студентите на Универзитетот.
Во работата на Ректорската управа учествува и генералниот секретар на Универзитетот, без право на одлучување.
Со Ректорската управа раководи [[ректор|ректорот]].<br />
 
[[Ректор]] на универзитетот Блажо Боев, кој го наследил Саша Митрев]] во 2015 г.<ref>{{наведени вести|url=http://kurir.mk/makedonija/vesti/200917-Stipskiot-univerzitet-Goce-Delcev-ima-nov-rektor|title=Штипскиот универзитет „Гоце Делчев“ има нов ректор|date=18 мај 2015|work=Курир|accessdate=18 мај 2015}}</ref>
'''[[Ректор]]''' на Универзитетот „Гоце Делчев” е [[Саша Митрев|проф. д-р Саша Митрев]] ([[2007]]-...)<ref>[http://www.ugd.edu.mk/index.php/mk/ugd/zaugd/rektor Матична страница на Универзитет „Гоце Делчев“ - „Ректор“]</ref>.<br />
 
Покрај [[ректор|ректорот]], како раководен орган, Универзитетот има и тројца '''проректори''' <ref>[http://www.ugd.edu.mk/index.php/mk/ugd/zaugd/prorektori Матична страница на Универзитет „Гоце Делчев“ - „Проректори“]</ref>: