Разлика помеѓу преработките на „Гибони“

Додадени 8 бајти ,  пред 6 години
с
нема опис на уредувањето
с
с
== Опис ==
 
Гибоните се безопашести примати. Особено е карактеристично тоа што предните екстремитети им се значително подолги од задните. Ова им овозможува да се придвижуваат по пат на [[брахијација]] — уникатна способност за движење во живитинскиот свет при која тие се искачуваат со рацете од гранка на гранка. Палецот кај гибоните е вкоренет нешто пониско поради што можат да фаќаат подебели гранки. Густото крзно кај гибоните е обоено црно, сиво или кафеаво. Главата е кратка со големи очи насочени нанапред. Забната формула соодветствува на таа од хоминидите. Кај некои видови на гибони се развиени грлени торбички кои служат како резонантно тело при создавањето на силни крици. Големината на гибоните се движи од 45 до 90 cm, а тежината од 4 до 13 kg. Најголем и најтежок вид е [[сиамангсијаманг]]от.
 
== Однесување ==
 
== Систематика ==
[[Податотека:Hylobates syndactylus8.jpg|thumb|right|200px|СиамангСијаманг.]]
Гибоните образуваат сроден на хоминидите [[таксон]] и се делат на четири рода во кои се распределени 14 вида.
 
** [[западен црн номаскус]] (''Nomascus concolor'')
** [[источен црн номаскус]] (''Nomascus concolor'')
* род [[сиамангсијаманг]] (''Symphalangus '')
** [[сиамангсијаманг]] (''Symphalangus syndactylus'')
* род [[хулок]] (''Hoolock'')
** [[западен хулок]] (''Hoolock hoolock'')