Јозеф Хајдн: Разлика помеѓу преработките

Одземен 1 бајт ,  пред 7 години
(Одбиени последните 2 промени во текстот (од 77.28.95.200) и вратена преработката 3221166 на Bjankuloski06)
 
Најобемните дела на Хајдн од вокалниот род се неговите ораториуми:
„создавање на светот” и „годишни врениња“. Голем поттик за создавање на овие дела Хајдн добива во Лондон слушајќи ги изведбите на ораториумите на Хендл. Во последната етапа од својот живот Хајдн во овие дела повторно се предава целиот и како човек и како уметник. Љубовта за убавините на природата,за животот во неа и за човекот како средишен дел во неа се теми на овие обемни химни со хуманистички карактер. Големиот мајстор на оркестарот во нив дава најуспешни примери на програмската музика во доцниот 18 век. На крајот тие се израз и на оној оптимизам, животна ведрина и радост, но и рафиниран хумор во самиот карактер. За композиции со чија помош Хајдн се борел за поубав и посреќен свет и за похумани односи на луѓето во овој свет.
 
 
Анонимен корисник