Разлика помеѓу преработките на „Невработеност“

Додадени 585 бајти ,  пред 5 години
(→‎Невработеноста во Македонија: поправки, дополнување)
 
==Невработеноста во Македонија==
Според податоците на [[Завод за статистика (Македонија)|Заводот за статистика]], во последното тримесечје на [[2014]] година имало 265.370 невработени лица, односно стапката на невработеност изнесувала 27,6%. Притоа, од вкупниот број невработени, 158.383 биле мажи, додека 106.986 биле жени. Невработеноста во [[Македонија]] бележела тренд на намалување во текот на 2014 година: во првиот квартал на 2014 година, стапката на невработеност изнесувала 28,4%, во вториот квартал паднала на 28,2%, а во третиот квартал изнесувала 27,9%. На почетокот на [[2013]] година, стапката на невработеност била 29%.<ref>„Македонија со стапка на невработеност од 27,6%“, ''Дневник'', година XIX, број 5715, петок, 13 март 2015, стр. 6.</ref> Во март 2015 година, во Агенцијата за вработување биле регистрирани вкупно 126.161 невработено лице, а 98.401 биле регистрирани како „други лица што бараат работа“.<ref>Александра Филиповска, „Македонија има над 100.000 невработени, кои не сакаат да работат или не веднаш“, ''Дневник'', година XIX, број 5754, сабота, 30 април 2015, стр. 8-9.</ref>
 
== Наводи ==