Разлика помеѓу преработките на „Скратеници во македонскиот јазик“

Одбиени последните 2 промени во текстот (од 79.126.197.176) и вратена преработката 3344197 на 89.205.22.254
(Одбиени последните 2 промени во текстот (од 79.126.197.176) и вратена преработката 3344197 на 89.205.22.254)
== Прва група скратеници ==
 
Во оваа група на скратеници влегуваат зборови кои се скратуваат со тоа што се пишуваат само почетните [[Буква|букви]] наместо целиот збор. Така дел од оваа група се<ref name="правопис">{{цитирана книга|coauthors=Божидар Видоески, Тодор Димитровски, Кирил Конески и Радмила Угринова - Скаловска|title=Правопис на македонскиот литературен јазик|editor=Саветка Димитрова|publisher=Просветно дело|location=Скопје|date=2007|edition=XVI корегирано издание|pages=66-71|isbn=9989-0-0099-9|language=македонски }}</ref>:
 
:'''в.''' - ''види, век, весник''
 
== Втора група скратеници ==
Таканаречената втора група на скратеници во македонскиот јазик опфаќа скратеници кои се со латинско потекло или други странски зборови. Скратувањето е исто како и во првата група на скареници. Во оваа група се<ref name="правопис"/>:
:'''m.''' - ''masculinum / машки род ''
 
'''m.''' - ''masculinum / машки род ''
:'''f.''' - ''femininum / женски род''
:'''n.''' - ''neutrum / среден род''
== Трета група скратеници ==
 
Третата група скратеници се скратеници што се добиваат со скратување на зборовите до првата самогласка или согласка во зборот. Така имаме<ref name="правопис">{{цитирана книга|coauthors = Божидар Видоески, Тодор Димитровски, Кирил Конески и Радмила Угринова - Скаловска|title = Правопис на македонскиот литературен јазик|editor = Саветка Димитрова|publisher = Просветно дело|location = Скопје|date = 2007|edition = XVI корегирано издание|pages = 66-71|isbn = 9989-0-0099-9|language = македонски}}</ref>:
 
:'''бр.''' - ''број''