Разлика помеѓу преработките на „Паун“

Одземени 20 бајти ,  пред 5 години
с
нема опис на уредувањето
с
с
 
Двата вида се:
* [[Индискииндиски паун|индиски (обичен) паун]] (''Pavo cristatus'')
* [[Јаванскијавански паун|јавански (зелен) паун]] (''Pavo muticus'')
 
'''Индискиот паун''' води потекло од [[Индиски потконтинент|Индискиот потконтинент]]. Ова е национална птица на Индија.
 
== Таксономија ==
Индискиот паун е [[монотипност|монотипен]], додека пак Јаванскиотјаванскиот има 3 подвида, ''P. muticus spicifer'', ''P. m imperator'' и номинираниот ''P. m. muticus''.<ref>Madge, S. и P. McGowan (2002) Pheasants, Partridges and Grouse ISBN 0-7136-3966-0</ref>
 
Овие два вида се главно [[алопатричка видообразба|алопатрички]], но се вкрстуваат во заробеништво.
 
Додека формата на Јаванскијавански паун во ЈунанЈинан не е таксономски одделен, тој се разликува од другите форми по неколку аспекти, особено по неговите шумски навики, необичниот клун, интересно долгиот заден ножен прст, и подолгите и повитки крилја (K. B. Woods in litt. 2000) [http://www.rdb.or.id/view_html.php?id=223&op=pavomuti]. Некои велат дека ова е нов подвид.
 
Некои одгледувачи на фазани велат дека Јаванскиотјаванскиот паун може да има повеќе подвидови.<ref>[http://www.pavo-muticus-muticus.de/english/]</ref><ref>[http://wwwuser.gwdg.de/~ipfeiff/Publikation.pdf PDF на германски]</ref>
 
Пауните некаде ги среќаваме во посебна семејство од фазаните [http://www.wpadeutschland.de/index3.html].
 
== Перје ==
Машкиот Индискииндиски паун има светкаво-прелеаво синозелено или зелено перје. Таканаречената „опашка“ всушност не е вистинска опашка, туку многу издолжено перје на задникот. Опашката има низа очи кои најдобро се гледаат кога таа е отворена. Обата вида имаат [[пувка|пувки]] на главата.
 
Женскиот Индискииндиски паун има перје по боја мешано тапо-зелено, кафено и сиво. Нема издолжено перје, но има пувка. Женките исто така можат да го рашират своето перје за да им укажат на опасност на младите или пак да се заканат на други женки-сопернички.
 
Јаванскиот паун е многу различен по изглед од Индискиотиндискиот. Мажјакот има повеќе зелено, па дури и златесто прје од Индискиотиндискиот, а има и појарки бои. Крилјата им се црни со син сјај. Пуфката е сосема различна по облик и е праменеста.
 
За разлика од Индискиотиндискиот паун, Јаванскатајаванската женка е мошне слична со мажјакот, со само пократко издолжено перје и помалку прелеани бои. Разликувањето на млад мажјак и возрасна женка е многу тешко.
 
Многу од јарките бои на паунот се должат на појавата на оптичка [[интерференција]] ([[Брегов закон|Брегов отсјај]]) заснована на (речиси сосема) периодни наноструктури во [[барбула|барбули]] (влакнести компоненти) на перјето.
 
== Поведение ==
[[Податотека:Peacock rear - melbourne zoo.jpg|thumb|right|250px|Поглед на перјето на Индискииндиски паун одзади]]
 
Пауните се шумски птици кои се гнездат на земја. Меѓутоа двата главни вида се гнездат на дрва иако се хранат од земја.
 
Се смета дека обата вида се [[полигамија|полигамни]]. Меѓутоа се смета и дека „женките“ кои влегуваат во територијата на мажјаците [http://kickingthorn.com/v-web/gallery/Pavo-spicifer-spicifer/Vorawan_family_unit] се впрочем негови млади (K. B. Woods in litt. 2000) и дека Јаванскиотјаванскиот паун е всушност во природата е моногамен. Оние кои го сметаат ова ги наведуваат сличностите помеѓу половите.
 
Во сезоната за парење често испуштаат многу гласни и високи крици.
Пауните се сејадни и јадат растителни делови, цветни ливчиња, семки, инсекти и други членконоги, влечуги и водоземци.
 
Заедничко со другите членови на редот [[Кокошкикокошки]] им е што мажјаците имаат стапални боцки кои главно ги користат во борби.
 
== Живеалиште ==
Заради човековото вмешување во нивните природни територии, пауните и луѓето доаѓаат во сѐ поголем контакт. Заради нивната природна убавина некои не сакаат да ги прогласат за штетници, но нивното присуство може да предизвикува вознемирувања.
 
== Поврзано ==
== Видете исто така ==
{{commonsрв|PeacockPavo}}
* [[Африкански паун]]
* [[Индиски паун]]