Разлика помеѓу преработките на „Скратеници во македонскиот јазик“

с (Отстрането уредувањето на 92.55.85.90 (разговор), вратено на последната верзија на Bjankuloski06)
:'''физ.''' - ''физика''
:'''хем.''' - ''хемија''
:'''пр.н'''. - ''природни науки''
 
Некои скратеници се добиваат со скратување на зборовите до вториот слог, односно до согласката на третиот слог. Така имаме<ref name="правопис"/>:
:'''л''' - ''литар''
:'''дл''' - ''децилитар или десилитар''
:'''хл''' - ''хектолитар''
 
Истите овие скратеници можат да се запишат и со соодветните латинични букви според меѓународните стандарди.
:'''г-ѓа''' - ''госпоѓа''
:'''г-ца''' - ''госпоѓица''
:'''г-дин''' - ''господин''
 
== Седма група скратеници ==
Анонимен корисник