Сојузни држави и територии на Австралија: Разлика помеѓу преработките

с
нема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
{{Означена карта на Австралија|float=right|width=350}}
'''СојузнитеСојузни држави и територии на Австралија''' се најкрупните [[административна единица|административни единици]] во земјата. [[Австралија]] се состои од шест сојузни држави и разни територии; [[Австралија (континент)|копнена Австралија]] има пет сојузни држави и три територии, а шестата е островската држава [[Тасманија]] на југ. Покрај ова, постојат шест островски територии како и [[Австралиска антарктичка територија|Австралиската антарктичка територија]].
 
Сите сојузни држави и две од трите внатрешни територии имаат свои парламенти и самоуправа. Останатите територии се под непосредна управа на федералната влада, со исклучок на [[Норфолшки Остров|Норфолшкиот Остров]], кој ужива делумна самоуправа.
| {{безпрелом|{{знамеикона|АПТ}}}} ||align=left| [[Австралиска престолнинска територија]] || AU-ACT || ACT || {{безпрелом|внат. тер.}} ||align=left| [[Канбера]] ||align=right| 358.894 ||align=right| 2.358
|- align=center
| ||align=left| [[Херд и МекдоналдМакдоналд]] || HM || || {{безпрелом|надв. тер.}} ||align=left| (Атлас Коув) ||align=right| 0 ||align=right| 372
|- align=center
| ||align=left| [[Џарвис Беј]] || || JBT || внат. тер. ||align=left| (Џарвис Беј Вилиџ) ||align=right| 611 ||align=right| 70