Разлика помеѓу преработките на „Есеј“

Одземени 50 бајти ,  пред 4 години
Одбиени последните 2 промени во текстот (од 79.125.160.213) и вратена преработката 3305349 на Инокентиј
(Одбиени последните 2 промени во текстот (од 79.125.160.213) и вратена преработката 3305349 на Инокентиј)
[[File:Locke Essay 1690.jpg|thumb|right|Есејот на Џон Лок од 1960 „Есеј во врска со човековиот разум.]]
 
==Есеј==
{| class="wikitable"
 
!
'''Есеј ''' е кратко кажано парче од [[текст]]. Често е напишана од авторска лична гледна точка. Есеите може да се [[книжевна критика]], [[политички манифест]]и, [[научи аргументи]], набљудувачите од секојдневниот живот, сеќавања, и рефлексии на авторот.
!
!
|-
|
|
|
|
|-
|
|
|
|
|-
|
|
|
|
|}
'''Есеј ''' е кратко кажано парче од [[текст]]. Често е напишана од авторска лична гледна точка. Есеите може да се [[книжевна критика]], [[политички манифест]]и, [[научи аргументи]], набљудувачите од секојдневниот живот, сеќавања, и рефлексии на авторот.
 
Дефиницијата на есеј е нејасна, се преклопуваат со оние на една статија и за краток расказ. Речиси сите современи есеи се напишани во проза, но работи и во стих да се нарекоа есеи (на пример, Александар папата Есеј за куритика и Есеј за човекот). Додека краткост обично се дефинира есеј, обемниот работи како John Locke's Есеј за човековиот разум и Томас Малтус Есеј за принципите на популацијата обезбеди противпримери.