Разлика помеѓу преработките на „Области во Казахстан“

нема опис на уредувањето
с (нов клуч за подредување на Категорија:Првостепени административни единици на земјите: "Казахстан" со помош на HotCat)
'''[[Казахстан]]''' е поделен на '''14 [[регион|област]]и''' ({{lang-kz|облыстар}}, едн. ''{{јаз|kz|облысы}}''; {{lang-ru|области}}, едн. ''{{јаз|ru|область}}'') кои понатаму се делат на [[окрузи во Казахстан|окрузи]] ({{lang-kz|аудандар}} едн. ''{{јаз|kz|аудан}}''; {{lang-ru|районы}}, едн. ''{{јаз|ru|район}}'').
'''[[Казахстан]]''' е поделен на '''14 области''', и тоа:
 
 
{{Карта на областите во Казахстан}}
 
{{-}}
 
{| class="wikitable" style="font-size:95%;"
{| class="wikitable sortable"
|-
! Област !! Вид !! [[Казашки јазик|Казашки]] !![[Руски јазик|Руски]]!! [[Часовен појас]]
! <font color=#55797B> Бр.|| Грб ||Област||Админ. центар|| површина || Население
|-
| [[Акмолинска област]] || област || Ақмола облысы || Акмолинская область || [[UTC+06:00]]
| <font color=#55797B> 1||[[Слика:Coat_of_Arms_of_Karagandy_Province.svg|50 п]] ||[[Караганди (област)|Караганди]]||[[Караганди]]|| 428&nbsp;000 km²|| 1&nbsp;411&nbsp;700
|-
| [[Актобинска област]] || област || Ақтөбе облысы || Актюбинская область || [[UTC+05:00]]
| <font color=#55797B> 2|| ||[[Источен Казакстан (област)|Источен Казахстан]]||[[Оскемен]]|| 283&nbsp;300 km²|| 1&nbsp;530&nbsp;800
|-
| [[Алмати]] || град<sup>(1)</sup> || Алматы қаласы || город Алматы || [[UTC+06:00]]
| <font color=#55797B> 3||[[Слика:Алматы облысы герб.png|50 п]] ||[[Алмати (област)|Алмати]]||[[Талди-Курган]]|| 224&nbsp;000 km²|| 1&nbsp;589&nbsp;200
|-
| [[Алматинска област]] || област || Алматы облысы || Алматинская область || [[UTC+06:00]]
| <font color=#55797B> 4||[[Слика:Zhambyl province seal.png|50 п]]||[[Жамбил (област)|Жамбил]]||[[Тараз]]|| 144&nbsp;000 km² || 983&nbsp;900
|-
| [[Астана]] || град<sup>(1)</sup> || Астана қаласы || город Астана || [[UTC+06:00]]
| <font color=#55797B> 5||[[Слика:South Kazakhstan province seal.png|50 п]] ||[[Јужен Казакстан (област)|Јужен Казахстан]]||[[Шимкент]]|| 118&nbsp;600 km²|| 1&nbsp;976&nbsp;700
|-
| [[Атирауска област]] || област<sup>(3)</sup> || Атырау облысы || Атырауская область|| [[UTC+05:00]]
| <font color=#55797B> 6|| [[Слика:Kyzylorda province seal.png|50 п]] ||[[Кизилорда (област)|Кизилорда]]||[[Кизилорда]]|| 226&nbsp;000 km² || 596&nbsp;300
|-
| [[Бајконур]] || град<sup>(2)</sup> || Байқоңыр қаласы || город Байконур || [[UTC+06:00]]
| <font color=#55797B> 7|| ||[[Актобе (област)|Актобе]]||[[Актјубинск]]|| 300&nbsp;600 km² ||
|-
| [[Источноказахстанска област]] || област || Шығыс Қазақстан облысы || Восточно-Казахстанская область || [[UTC+06:00]]
| <font color=#55797B> 8||[[Слика:Logo kostanay.jpg|50 п]] ||[[Костанај (област)|Костанај]]||[[Костанај]]|| 196&nbsp;000 km²|| 1&nbsp;019&nbsp;600
|-
| [[Жамбилска област]] || област || Жамбыл облысы || Жамбылская область || [[UTC+06:00]]
| <font color=#55797B> 9|| [[Слика:North Kazakhstan province seal.png|50 п]]||[[Северен Казакстан (област)|Северен Казахстан]]||[[Петропавловск]]|| 123&nbsp;200 km²||725&nbsp;900
|-
| [[Карагандинска област]] || област || Қарағанды облысы || Карагандинская область || [[UTC+06:00]]
| <font color=#55797B> 10||[[Слика:Coat of Arms of Aqmola Province.png|50 п]] ||[[Акмола (област)|Акмола]]|| [[Кокшетау]]|| 121&nbsp;400 km²|| 835&nbsp;700
|-
| [[Костанајска област]] || област || Қостанай облысы || Костанайская область || [[UTC+06:00]]
| <font color=#55797B> 11|| [[Слика:Coat of Arms of Pavlodar Province.png|60 п]]||[[Павлодар (област)|Павлодар]]||[[Павлодар]]|| 124&nbsp;800 km² || 743&nbsp;800
|-
| [[Кизилординска област]] || област || Қызылорда облысы || Кызылординская область || [[UTC+06:00]]
| <font color=#55797B> 12|| ||[[Западен Казакстан (област)|Западен Казахстан]]||[[Уралск]]|| 151&nbsp;300 km²|| 609&nbsp;100
|-
| [[Мангистауска област]] || област || Маңғыстау облысы || Мангыстауская область || [[UTC+05:00]]
| <font color=#55797B> 13|| ||[[Атирау (област)|Атиау]]||[[Атирау]]|| 118&nbsp;600 km²|| 439&nbsp;900
|-
| [[Северноказахстанска област]] || област || Солтүстік Қазақстан облысы || Северо-Казахстанская область || [[UTC+06:00]]
| <font color=#55797B> 14|| ||[[Мангистау (област)|Мангистау]]||[[Актау]]|| 118&nbsp;600 km²||
|-
| [[Павлодарска област]] || област || Павлодар облысы || Павлодарская область || [[UTC+06:00]]
|-
| [[Јужноказахстанска област]] || област || Оңтүстік Қазақстан облысы || Южно-Казахстанская область || [[UTC+06:00]]
|-
| [[Западноказахстанска област]] || област<sup>(3)</sup> || Батыс Қазақстан облысы || Западно-Казахстанская область || [[UTC+05:00]]
|}
 
<small>
{{Области во Казахстан}}
Белешки:
* (1) [[Алмати]] и [[Астана]] имаа статус на градови од државно значење и затоа не припаѓаат на ниедна област.
* (2) градот [[Бајконур]] има посебен статус бидејќи е издаден под наем на [[Русија]] заедно со [[Бајконур (космодром)|космодромот Бајконур]] до 2050 г.
* (3) [[Западноказахстанска област|Западноказахстанската]] и [[Атирауска област|Атирауска област]] делумно ѝ припаѓаат на источна Европа поради тоа што реката [[Урал (река)|Урал]] тече низ нивните административни центри, [[Атирау]] и [[Уралск]] (Орал).
</small>
 
== Демографски податоци ==
{|class="wikitable sortable"
|-
! Област !! [[Административен центар|Админ. центар]]
! [[Површина]] (км²) !! [[Население]]<br>(2009)
! [[ISO 3166-2]]
|-
| [[Акмолинска област]] || [[Кокшетау]]
| 146.219 || {{0|0,}}731.133
| KZ-AKM
|-
| [[Актобинска област]] || [[Актобе]]
| 300.629 || {{0|0,}}786.209
| KZ-AKT
|-
| ''[[Алмати]]''<sup>(1)</sup> || [[Алмати]]
| {{0|000,}}319 || 1.450.095
| KZ-ALA
|-
| [[Алматинска област]] || [[Талдикорган]]
| 223.924|| 1.909.189
| KZ-ALM
|-
| ''[[Астана]]''<sup>(1)</sup> || [[Астана]]
| {{0|000,}}710|| {{0|0,}}734.014
| KZ-AST
|-
| [[Атирауска област]] || [[Атирау]]
| 118.631 || {{0|0,}}542.937
| KZ-ATY
|-
| ''[[Бајконур]]''<sup>(2)</sup> || [[Бајконур]]
| {{0|000,0}}57 || {{0|0,0}}70.000
| KZ-BAY*
|-
| [[Источноказахстанска област]] || [[Оскемен]]
| 283.226 || 1.394.963
| KZ-VOS
|-
| [[Жамбилска област]] || [[Тараз]]
| 144.264 || 1.055.942
| KZ-ZHA
|-
| [[Карагандинска област]] || [[Караганда]]
| 427.982 || 1.357.943
| KZ-KAR
|-
| [[Костанајска област]] || [[Костанај]]
| 196.001 || {{0|0,}}879.523
| KZ-KUS
|-
| [[Кизилординска област]] || [[Кизилорда]]
| 226.019 || {{0|0,}}712.915
| KZ-KZY
|-
| [[Мангистауска област]] || [[Актау]]
| 165.642 || {{0|0,}}545.975
| KZ-MAN
|-
| [[Северноказахстанска област]] || [[Петропавловск]]
| {{0|0,}}97.993 || {{0|0,}}583.561
| KZ-SEV
|-
| [[Павлодарска област]] || [[Павлодар]]
| 124.800 || {{0|0,}}746.829
| KZ-PAV
|-
| [[Јужноказахстанска област]] || [[Шимкент]]
| 117.249 || 2.622.125
| KZ-YUZ
|-
| [[Западноказахстанска област]] || [[Уралск]]
| 151.339 || {{0|0,}}612.516
| KZ-ZAP
|}
 
<nowiki>*</nowiki> Бајконур е даден под наем на Русија сè 2050 г. и е под нејзина управа.
 
== Наводи ==
{{наводи}}
*[http://www.geohive.com/cd/link.php?xml=kz&xsl=neo1 GeoHive]
{{рв|Provinces of Kazakhstan}}
 
 
{{Области во Казахстан}}
 
[[Категорија:Области во Казахстан| ]]