Разлика помеѓу преработките на „Даутица“

Додаден 11 бајт ,  пред 6 години
 
==Планинарење==
На планината Даутица има поголем број на планинарски патеки кои во моментов се обележуваат. Постојат повеќе можностите за планинарење и прошетки од трите планинарски домови: [[Планинарски дом „Чеплес“|Чеплес]], [[Папрадиште]] и [[Стровија]]. Позната е планинарската патека на која редовно се одржува пролетниот марш од селото [[Рилево]] преку [[Манастир „Св. Преображение“ - Зрзе|Манастирот над Зрзе]] до планинарскиот дом во [[Стровија]]. Други патеки и можности за прошетки се посетата на водопадите помеѓу планинарските домови Чеплес и Папрадиште, од каде што пак може да се посетат местностите Куртовица и Плавник - која е особено прекрасна со разни рсини и виолетови цвеќиња во месецот мај. Во тек се подготовки за обележување на планинарска патека од домот во Папрадиште преку пределот Перчулица во [[Порече]], а исто така активно се работи на продолжување на патеката на трансферзалата „Македон“ до [[Стровија]], со што таа преку Даутица и Солунска Глава ќе биде целосно поврзана од Прилепско сѐ до Скопско и [[Скопје]].
 
== Наводи ==