Разлика помеѓу преработките на „Даутица“

Додаден 721 бајт ,  пред 5 години
 
==Потекло на името==
Меѓу населението постои предание за потеклото на името на Даутица во кое се вели дека доаѓа според личното име на еден нејзин дамнешен жител и стопан. Преданието вели дека планината го добила името според Даут кој со своето семејство се населил во (некогашното) село Чеплес на овој дел на планината [[Јакупица]]<ref>[http://www.visitpelagonia.mk/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=42&Itemid=71&lang=mk - Visit Pelagonia - Планини]</ref>
 
== Наводи ==