Разлика помеѓу преработките на „Бенџамин Френклин“

Додадени 6.618 бајти ,  пред 6 години
нема опис на уредувањето
 
===Електрицитет===
[[File:Benjamin West, English (born America) - Benjamin Franklin Drawing Electricity from the Sky - Google Art Project.jpg|thumb|''Бенџамин Френклин привлекува електрицитет од небото'' (1816) во [[Музејот на уметност во Филаделфија]], од [[Бенџамин Вест]]]]
 
[[File:BEP-JONES-Franklin and Electricity.jpg|thumb|''Френклин и електрицитетот'' скица Уметност и гравирање на банкноти во САД од Бирото за гравирање и печатење (1860).]]
===Теорија за бран на светлината===
 
===Теорија за бран на светлината===
Френклин бил, покрај неговиот современик Леонард Ојлер, единствениот голем научник кој ја поддржал тероијата на Кристијан Хајгенс за бран на светлината, која била игнорирана од останатите членови на научната заедница. Во 18-иот век Њутновата корпусклурана теорија се сметала за точна; но само до моментот кога Јанг го прави својот познат експеримент во 1803, каде сите научници биле уверени во теоријата на Хајгенс.<sup>[51]</sup>
===Метеорлогија===
На 21 октомври, 1743, според популарниот мит, бура која се движела од југозападот го попречила Френклин да има можност да го посведочи затемнувањето на Месечината. Френклин сметал дека ветровите преовладуваат од североисток, спротивно на тоа што очекувал. Во кореспонденција со неговиот брат, Френклин дознава дека истата бура не стигнала до Бсотон, дури после затемнувањето, и покрај фактот дека Бостон е североистично од Филадефлија. Тој определил дека бурите не патуваат скеогаш во насока на посточкиот ветар, концепт кој во голема мера имал влијание врз метеорологијата.<sup>[52]</sup>
 
По влуканската еурпција на Лаки, Исланд, во 1783 година, и последователната сурова Европска зима во 1784, Френклин направил набљудувања поврзувајќи ги двете причинско-последични настани. Тој напишал и серија на предавања на оваа тема.<sup>[53]</sup>
 
===Влечење со летала===
Иако Бенџамин Френклин е најпознат по неговите експерименти со летала и молњи, тој исто така е познат и по неговото користење на летала за „повлекување“ на луѓето и бродовите преку воден пат.<sup>[54]</sup> Џорџ Покик во својата книга за уметноста на воздушната навигација, со помош на летала или плонви едра<sup>[55]</sup>, забележал дека бил инсприран од Бенџамин Френклин и привлекувањето на неговото тело од моќта на леталото преку воден пат. Во подоцнежните години тој сугерирал на користење на оваа техника за „повкелкување“ на бродови.
 
===Концептот на ладење===
Френклин истакнал дека принципот на ладење го набљудувал на многу топол ден, каде тој останал многу по ладен во влажна маица на ветер отколку со сува маица. За да се разбере овој феномен Френклин спроведува експерименти. Во 1758 на топол ден во Кембриџ, Англија, Френклин и негов колега научник Џон Хедли експриментират со постојано влажнење на топката на термометар со жива со етер и користење на направи за испарување на етерот.<sup>[56]</sup> Со секое наредно испраување, термометарот читал пониска температура, каде крајно мерење било 7°F (−14°C). Дополнителниот термометар во собата константно покажувал собна температура од 65°F (18°C). Во своето писмо „Ладење со испраување“, Френклин забележал, „Може да се забележи можноста за замрзнување на човек до смрт на топол летен ден.“
 
===Температурниот ефект на електричната спроводливост===
Според Мајкл Фарадеј, експриментите на Френклин за не спроводливост на мраз се вредни за споменување, иако законот за општиот ефект на втечнување на електролити не му се припишува на Френклин.<sup>[57]</sup> Меѓутоа, како што е соопштено во 1836 година од страна на д-р A.Д. Бач од Универзитетот во Пенсилванија, заканот за ефектот на топлината на спроведување на телата спротивно неспроводници, на пример стакло, можат да му бидат препишани на Френклин. Френклин пишува: "... одредена количина на топлина ќе направи некои тела да бидат добри спроводници, кои инаку не би спровеле ...", и повторно, "... и водата, иако природно е добар проводник, нема да спроведува кога е замрзната."<sup>[58]</sup>
 
===Океанографски пронајдоци===
 
===Донесување на одлуки===
[[File:Benjamin Franklin 1759.jpg|thumb|Бенџамин Френклин од Бенџамин Вилсон, 1759]]
Во 1772 писмо до Џозеф Присли, Френклин го поставува првиот опис на „За и против листа“,<sup>[60]</sup> позната техника за донесување одлуки:
 
46

уредувања