Разлика помеѓу преработките на „Ирокези“

Додадени 22 бајти ,  пред 6 години
с
нема опис на уредувањето
с
с
}}
 
'''Ирокези''' (од {{lang-fr|Iroquois}}) — група од [[индијанци|индијански]] племиња, кои ја населуваат североисточна Америка (областа на [[Големите Езера]]), кои се обединети во т.н. „Ирокезка конфедерација“, наречена и уште „Петте нации“народи“, „Шестте нации“народи“, „Народот од Долгиот дом“, „Лига на ирокезите“ и др.
Тие самите се нарекуваат „Ходиношони“ (''Haudenosaunee'') и буквално може да се преведе како ''Народот од Долгиот дом''.
првостепено Лигата на ирокезите е изградена од пет народи: [[Мохавк]] (''Mohawk''), [[Онеида]] (''Oneida''), [[Онондага]] (''Onondaga''), [[Кајуга]] (''Cayuga'') и [[Сенека]] (''Seneca''). Подоцна ([[1721]] г.) кон неа се вклучува шестиот народ: [[Тускарора]] (''Tuscarora'').
== Јазик ==
 
Во рамките на Шестте нациинароди се говорат следните ирокески јазици:
* мохавкмохавкски (2500 луѓе) [http://ohwejagehka.com/moh-body1.htm граматика и мисли ]
* онеидаонондагаски (300 луѓе) [http://www.native-languages.org/oneida_words.htm поговорки]
* кајуга (300 луѓе) [http://ohwejagehka.com/cay-index.htm граматика и мисли ]
* сенека (100 луѓе) [http://ohwejagehka.com/seneca/index.html граматика и мисли ]