Разлика помеѓу преработките на „Едуроам“

Одземени 52 бајти ,  пред 5 години
с
gcache removed this entry
с (gcache removed this entry)
Едуроам иницијативата е започната во 2002 година за време на подготовките за креирањето на работната група TF-Mobility за [[TERENA]], Клаас Виеренга (Klaas Wierenga) од компанијата [[SURFnet]] ја споделил идејата за комбинирање на инфраструктура базирана на [[RADIUS]] автентикацискиот протокол со [[IEEE 802.1X]] технологијата за да се овозможи роаминг мрежен пристап во разни истражувачки и образовни мрежи.<ref>{{Cite web |title= eduroam® celebrates a decade of providing secure roaming Internet access for users |date= 24 May 2012 |url=http://www.terena.org/news/fullstory.php?news_id=3162 |accessdate= 24 August 2013 }}</ref> Иницијално кон сервисот се приклучиле институции од Холандија, Германија, Финска, Португалија, Хрватска и Обединетото Кралство.<ref>{{cite book|title=TERENA Annual Report 2003|url=http://www.terena.org/publications/files/terena_final_2003.pdf|year=2004|publisher=TERENA|author=Carol de Groot|page=34}}</ref> Подоцна други истражувачки и образовни мрежи во Европа ја прифаќаат идејата и започнуваат да се приклучуваат кон инфраструктурата, која тогаш се нарекува едуроам (eduroam).<ref>{{cite journal |authors=Klaas Wierenga and Licia Florio |title=eduroam: past, present and future |journal=Computational Methods in Science and Technology |volume=11 |issue=2 |pages=169–173 |year=2005 }}</ref> Од 2004 година [[Европска унија|Европската унија]] го ко-финансира понатамошното истражување и развој на едуроам сервисот преју GN2<ref>{{Cite web |title= Multi-gigabit European academic network (GN2) |date= 1 September 2004 |url= http://cordis.europa.eu/projects/rcn/80150_en.html |accessdate= 12 August 2012 }}</ref> и GN3<ref name="GN3">{{Cite web |title= Multi-gigabit european research and education network and associated services (GN3) |date= 1 April 2009 |url= http://cordis.europa.eu/projects/rcn/91504_en.html |accessdate= 20 July 2012 }}</ref> проектите.<ref>{{cite book|title=TERENA Annual Report 2005|url=http://www.terena.org/publications/files/ap2005.pdf|year=2006|publisher=TERENA|author=Carol de Groot|pages=32–33}}</ref> Од септември 2007 година Европската Унија преку финансирањето на Едуроам ја оддржува оперативноста на сервисот низ цела Европа.<ref>{{cite book|title=TERENA Annual Report 2009|url=http://www.terena.org/publications/files/20100511_annual_report_2009.pdf|year=2010|publisher=TERENA|authors=Carol de Groot, Laura Durnford and Karel Vietsch|page=31}}</ref>
 
Првата неевропска земја која се приклучила на едуроам е Австралија, во декември 2004.<ref>{{Cite web |title= eduroam goes global |date= 15 December 2004 |url=httphttps://webcachearchive.googleusercontent.comis/20130823212407/search?q=cache:pTvvme1jw2EJ:www.terena.org/news/archive/2004/newsflash163.pdf+&cd=5&hl=en&ct=clnk |accessdate= 23 August 2013 }}</ref> Во Канада, еудорам започнува како иницијатива на [[University of British Columbia|Универзитетот од British Columbia]], но подоцна е преземен од страна на [[CANARIE]] како сервис на нивната Канадска федерација за пристап (Canadian Access Federation).<ref>{{Cite web |title= A million times a month, CANARIE enables mobile research and learning |date= 29 November 2012 |url=http://www.canarie.ca/templates/news/releases/CAF_million_logins_en.pdf |accessdate= 24 August 2013 }}</ref> Во САД, на почетокот едуроам бил пилот проект помеѓу [[National Science Foundation|Националната фондација за наука на САД]] и [[University of Tennessee|Универзитетот од Тенеси]] (UTK). Во 2012 [[Internet2]] го најавува додавањето на едуроам во нивната NET+ понуда на сервиси.<ref>{{Cite web |title= Over 220 Universities and Research Labs Gain Easy and Secure Wi-Fi Access to the Internet |date= 2 October 2012 |url= http://www.internet2.edu/news/detail/2509/|accessdate= 23 August 2013 }}</ref> Приватната компанија AnyRoam LLC, формирана од поранешни вработени на Универзитетот во Тенеси, игра улога на активен корпоративен член на Internet2 со улога да ги администрира опслужувачите на највисоко ниво.
 
== Технологија ==