Разлика помеѓу преработките на „Голем Корален Гребен“

меѓујазични врски
(меѓујазични врски)
[[Податотека:Part of Great Barrier Reef from Helecopter.JPG|thumb|300px|Дел од гребенот сликан од хеликоптер]]
 
'''Големиот Корален Гребен''' ({{lang-en|Great Barrier Reef}}) е најголемиот [[корален гребен]] во светот и се протега во должина од 2.030 [[км]] крај североисточниот брег на [[Австралија]]. Се наоѓа во водите на сојузната држава [[Квинсленд]] и е прогласен од [[УНЕСКО]] за [[светско наследство|светско природно наследство]] во [[1981]] г. Големиот Корален Гребен е една од најголемите туристички атракции во Австралија.Гребенот со еден дел ги следи природните острови, односно врвовите на одамна потонатиот планински венец. Неговата инзвонредна разновидност потекнува од 3.000 корални гребени, 2345 острови, 456 атоли, и154 лагуни одi 12 eko-sistemi od koi zavisi celiot eko-sistemод кои секој се наоѓа во различна фаза од развојот.Коралните гребени се резултат од активност која траела 10.000 години, а во исто време океаните се подигнале до денешно ниво, по завршувањето на последниот леден период.
 
==Градба на Големиот Корален Гребен ==
Анонимен корисник