Разлика помеѓу преработките на „Бугарска народна македонско-одринска револуционерна организација“

дополнување, на намерно изоставен цитат
(дополнување, на намерно изоставен цитат)
{{Цитат|при создавањето на ВМОРО борбата била поставена на интернационална и сепаратистична почва}}
 
Оттука се вади извод, бидеќи Организацијата била поставена врз погрешна основа:
што според собранието било неприфатливо и тоа осудило обидите за интернационализирање на бугарската револуционерна организација. Донесени биле статут и организациски правилник и бил избран Привремениот главен комитет на чело со поранешниот внатрешен деец Христо Чернопеев и поранешниот врховист Антон Бозуков. Во Комитетот влегувале уште [[Тане Николов]], Апостол Петков, [[Георги Занков]] и [[Димитар Љaпов]].
 
{{Цитат|'''''таа си задала и погрешна цел, поставувајќи ја политичката формула Македонија на Македонците за цел, а не средство''''' <ref>Вьтрешната македоно-одринска револуционна организация... Документи на централните рьководни органи, т. I, част 2, 983</ref>}}
 
штоШто според собранието било неприфатливо и тоа осудило обидите за интернационализирање на бугарската револуционерна организација. Донесени биле статут и организациски правилник и бил избран Привремениот главен комитет на чело со поранешниот внатрешен деец Христо Чернопеев и поранешниот врховист Антон Бозуков. Во Комитетот влегувале уште [[Тане Николов]], Апостол Петков, [[Георги Занков]] и [[Димитар Љaпов]].
 
На 1 август 1910 година во весникот [[камбана (весник)|"Камбана"]] БНМОРО објавило "летоци на сите истомисленици на македонско-одринската ослободителна кауза", во кој се велело дека вооружената интервенција на Бугарија е гаранција за успехот на македонско-одринското ослободително движење, бидејќи: