Разлика помеѓу преработките на „Универзитет „Св. Кирил и Методиј““

нема опис на уредувањето
с
 
'''„Св. Кирил и Методиј“''' ('''УКИМ''') — најстар и најголем [[универзитет]] на [[македонски јазик]] со седиште во [[Скопје]]. Формиран е на [[24 април]] [[1949]] година со три [[факултет]]и, а денес претставува заедница на 23 факултети, 9 научни институти (5 составни и 4 кои соработуваат со универзитетот) и 6 други институции. За прв ректор е избран [[Кирил Миљовски]], а сегашен ректор е [[Велимир Стојковски]].
 
Универзитетот во Скопје е основан со закон на Народното собрание на НР Македонија на 25.02.1949 година. Со одржувањето на првото Универзитетско собрание на 24.04.1949 година, е означено раѓањето на Универзитетот како највисока научна и образовна институција во Македонија. Во 1969 година, при одбележувањето на 20-годишнината од работата на Универзитетот, тој го доби името Универзитет „Кирил и Методиј“, а на 12.11.1992 година, со одлука на Универзитетскиот совет, Универзитетот „Кирил и Методиј“ пред името на словенските просветители го доби и епитетот свети, значи „Свети кирил и Методиј“.
 
== Состав на Универзитетот ==
Анонимен корисник