Разлика помеѓу преработките на „Бран“

Нема измена во големината ,  пред 5 години
с
нема опис на уредувањето
с
с
'''Бран''' — нарушување или треперење кое се движи низ материјата или просторот, придружено со пренос на енергија. '''Брановото движење''' ја пренесува [[енергија]]та од една точка до друга, најчесто со непостојано поместување на честичките на средината, односно без пренос на маса. Тие се состојат од [[треперење(физика)|треперења]] или вибрации околу една иста местоположба. Брановите се опишани со бранова равенка која покажува како нарушувањето се распределува со текот на времето. Математичкиот запис на оваа равенка се менува во зависност од видот на бранот.
 
Постојат два вида на бранови. Едните се [[механички бран|механички бранови]] кои се движат низ средината, и истата таа средина се деформира. Деформацијата се поништува со помош на [[еластична сила|еластичната сила]] која настанува поради деформацијата. На пример, звучните бранови се движат низ молекулите на воздухот судирајќи се со нивните соседни молекули. Кога молекулите на воздухот се судираат, истовремено и отскокнуваат една од друга (еластична сила). Ова ги спречува молекулите да продолжат да се движат во насоката анна бранот.
 
Вториот вид на бранови се [[електромагнетен бран|електромагнетните бранови]], кои за своето простирање немаат потреба од средина. Наместо тоа, тие се состојат од периодични треперења на електричното и магнетното поле, коишто пак се создадени од наелектризирани честички, и поради ова истите можат да се движат низ [[вакуум]]. Овие видови на бранови се со различни бранови должини, и според тоа тие се поделени на: [[радиобранови]], [[микробранови]], [[инфрацрвено зрачење]], [[видлива светлина]], [[ултравиолетова светлина]], [[рентгенски зраци]], и [[гама-зрачење]].
Понатамошно, однесувањето на честичките во [[квантна механика|квантната механика]] се опишани со помош на бранови. Понатамошно, [[гравитационо зрачење|гравитационите бранови]] исто така патуваат низ просторот, кои се резултат на вибрација или движење на гравитационите полиња.
 
Бранот може да биде [[бранови појави|трансферзален]] или [[бранови појави|лонгитудинален]] во зависнот од насоката на нивното треперење (осцилирање). Трансферзалните бранови сè добиваат кога нарушувањето создава треперења нормални на на насоката на движењето. Лонгитудиналните бранови сè добиваат кога треперењата се [[паралелност|паралелни]] со насоката анна движење. Додека пак механичките бранови можат да бидат трансферзални и лонгитудинални, сите електромагнетни бранови се трансферзални.
 
==Општи карактеристики==
[[Податотека:Wave packet.svg|мини|десно|Приказ на ''опколникот'' (споро променливата црвена крива) на замавно-модулиран бран. Брзо променливата сина крива е ''носечкиот'' бран, кој е под дејство на модулацијата.]]
 
{{Главна статија|Модулација анна замавот}}
 
{{Поврзано|Модулација на фреквенцијата|Модулација на фазата}}
каде <math>v</math> се нарекува фазна брзина (големина на [[фазна брзина|фазната брзина]]) на бранот и <math>f</math> е фреквенцијата на бранот.
 
Брановата должина може да биде корисен начин дури и кога бранот не е [[периодична функција|периодичен]] во просторот. На пример, океаните бранок кој се приближува кон брегот, бранот кој надоаѓа се движи со променлива ''локална''бранова должина која делумно зависи од длабочината на морското дно во споредба со висината на бранот. Анализата на бранот може да се заснова анна споредба на локалната бранова должина со длабочината на водата во таа положба.<ref name=Pinet2>
 
{{cite book |title = op. cit. |author = Paul R Pinet |url = http://books.google.com/?id=6TCm8Xy-sLUC&pg=PA242 |page = 242 |isbn = 0-7637-5993-7 |year = 2009 }}
[[Податотека:Circular.Polarization.Circularly.Polarized.Light Circular.Polarizer Creating.Left.Handed.Helix.View mk.svg|мини|лево]]
 
Еден бран е поларизиран ако трепери во една насока на рамнината. Бранот може да се поларизира со употреба анна поларизациони филтри. поларизацијата на трансферзалните бранови ја опишува насоката на треперењето на рамнината нормална на насоката на движењето.
 
Лонгитудиналните бранови како што се звучните не се подложни на поларизација. За овие бранови насоката на треперењето е по должината на насоката на движењето.
</math>
 
или квадратниот корен од адијабатскиот збирен модул поделен со моменталната густина анна течноста (погледај [[брзина на звук]]).
 
===Водни бранови===