Разлика помеѓу преработките на „Генетски изменет организам“

нема опис на уредувањето
 
== Развој ==
Основен принцип на производството на ГМО е додавање нов генетски материјал во [[ген]]от на организмот, ова го нарекуваме генетско инженерство. Се користи во праксата од [[1973]] година од откривање на [[ДНК]] и создавање на првата рекомбинантна бактерија, односно постоечка бактерија „[[Escherichia coli]]“ која го произведувала генот [[салмонела]]. На конференција во [[Асилмар]] во [[1975]] година почнала дискусија за опасностите поврзани со генетското инѓенерство, а главниот заклучок бил дека користењето на оваа технологија треба да се контролира од страна на државата се до моментот кога со сигурност ќе се знае дека е безопасна.
 
[[Херберт Бојер]] ја основал првата фирма, која ја користела технологија на рекомбинирана [[ДНК]] под името „Genetech“ и во 1978 година го приозвеле видот „Escherichia coli“ која го произведувала човечкиот протеин [[инсулин]]. Ова многу им помогнало на заболените од [[дијабетес]].
Анонимен корисник