Разлика помеѓу преработките на „Генетски изменет организам“

нема опис на уредувањето
(Откажано уредувањето 3156262 на уредникот 79.126.195.140 (разговор))
ГМО се користи во биолошки и медицински истражувања, производство на лекови, експериментална медицина и во земјоделството. Контроверзна, но широко прифатена е употребата на ГМО технологијата како право на патентите на родот на храната кои се отпорни на комерцијални хербициди и/или создаваат пестицид внатре во самата растение. Најголем дел на ГМО посеви во светот е во сопственост на американската корпорација [[Монсанто]].
 
Според ISAAA, во 2010 година околу 15 милиони земјоделци одгледувале ГМО култура во 29 земји. 90% од нив се наоѓаат во посиромашните земји во развој како што се: [[Индија]], [[Кина]], [[Филипини]], [[Јужноафриканска Република]]. Глобалната комерцијална вредност на ГМО културата во 2008 година е проценета на 130 билиони американски долари. Во [[САД]] околу 81-86% е застапена [[пченка]]та, 88-90% од сите сои и 81-93% [[памук]] култури кај кои е користена ГМО технологијата. Користењето на ГМО предизвикало многу контроверзии ширум светот. Противниците тврдат дека не е пожелно да се менува биолошките процеси кои природно еволуирале во текот на еден долг период, а некои нагласуваат дека модерната наука не може во потполност да ги сфати потенцијалните негативни влијанија од овие промени.
 
И покрај тоа што постои широк научен консензус дека ГМО технологијата не носи специфични безбедносни ризици кои не постојат кај другите методи на генетско модификување, користењето на ГМО предизвикува контроверзи во јавноста. Противниците тврдат дека не е пожелно да се менува биолошките процеси кои природно еволуирале во текот на еден долг период, а некои нагласуваат дека модерната наука не може во потполност да ги сфати потенцијалните негативни влијанија од овие промени.
 
Други во ова гледаат природен развој на човечка тенденција да создаде култура со непожелни карактеристики, а во последните години се појавуваат тврдења дека ГМО продуктите предизвикуваат [[Рак (болест)|рак]]<ref>[http://www.policymic.com/articles/15889/french-gmo-research-finds-monsanto-corn-causes-cancer-america-should-pay-attention_ French GMO Research Finds Monsanto Corn Causes Cancer: America Should Pay Attention] {{en}}</ref>, [[стерилитет]]<ref>[http://www.disclose.tv/news/Russian_Biologists_GMO_foods_cause_sterility_in_third_generation/86342 Russian Biologists: GMO foods cause sterility in third generation] {{en}}</ref> и цела низа други негативни последици на човечкиот организам.
 
== Наводи ==
Анонимен корисник