Европска економска заедница: Разлика помеѓу преработките

[проверена преработка][проверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
с Bjankuloski06 ја премести страницата Европска Економска Заедница на Европска економска заедница презапишувајќи врз пренасочување
сНема опис на уредувањето
Ред 1:
'''Европска Економскаекономска Заедницазаедница''' ('''ЕЕЗ)''') е [[европска]] економска организација што ја сочинувале 6 земји од [[Западна Европа]] — [[Франција]], [[Западна Германија]], [[Италија]], [[Белгија]], [[Холандија]] и [[Луксембург]]. Настанала во 1957 год. кога овие шест земји ги ратификувале [[Договорот од Рим|Римските договори]]<ref>[http://www.ena.lu/ Historical events: The establishment of the EEC and Euratom], European NAvigator (ENA)</ref>, а престанала да постои во 1967 год. кога се обединила со [[Европска заедница за јаглен и челик|Европската заедница за јаглен и челик]] и [[Европска заедница за атомска енергија|Европската заедница за атомска енергија]], што претставувало почеток на Европската заедница.
 
Основни цели на оваа организација биле изградбата на заеднички [[пазар]] врз основа на [[царина|царинска]] унија, односно решавање на сите економски препреки, координирање на стопанската политика и подигање на [[животен стандард|животниот стандард]] во рамките на Заедницата.