Разлика помеѓу преработките на „Човекови права“

 
== Историја ==
Големмал чекор кон развојот на правата и слободите на човекот и граѓанинот, во вистинска смисла на зборот - човековата историја се чини со право ја смета [[магна Карта|Големата Повелба за Правата]] ([[Латински јазик|латински]]: ''Magna Carta Libertatum'') од [[1215]] година, кога англиските [[феудализам|феудалци]], стекнале за себе одредени привилегии од тогашниот крал. Ова било зачеток за подоцнежно проширување на корпусот на правата и слободите на човекот.
 
На повисоко ниво за правата на човекот била [[Франција]], со [[Декларација за правата на човекот и граѓанинот|Декларацијата за правата на човекот и граѓанинот]] ([[Француски јазик|француски]]: ''Declaration des droits de l’home et du citoyen'') во [[1789]] година. Оваа Декларација ја објавила слободата, рамноправноста, приватната сопственост и отпорот против насилството како природни и неотуѓиви права.
Анонимен корисник