Разлика помеѓу преработките на „Отоманско Царство“

с
(Script) Duplicate: File:Pera Museum 2.jpgFile:Jean Baptiste Vanmour - Dinner at the Palace in Honour of an Ambassador - Google Art Project.jpg Exact or scaled-down duplicate: [[commons::File:Jean Baptiste Vanmour...
с ((Script) Duplicate: File:Pera Museum 2.jpgFile:Jean Baptiste Vanmour - Dinner at the Palace in Honour of an Ambassador - Google Art Project.jpg Exact or scaled-down duplicate: [[commons::File:Jean Baptiste Vanmour...)
== Државно уредување ==
{{Main|Државно уредување на Османлиската империја}}
[[Податотека:PeraJean MuseumBaptiste 2Vanmour - Dinner at the Palace in Honour of an Ambassador - Google Art Project.jpg|thumb|200px|Амбасадори во [[Топкапи сарај]]]]
 
Државното уредување во Отоманската империја се засновувалo на многу едноставен систем кој имал два главни центри: воената администрација и државната администрација. [[Султан]]от ја имал највисоката позиција во системот, како врховна глава на целата империја. Граѓанскиот систем бил базиран на локалните административни единици врз основа на карактерот на регионот. Отоманците практикувале систем во земјата (исто како и [[Византиската империја]]) во кој имале целосна контрола врз свештенството. Одредени предисламски турски традиции од исламски [[Иран]], кои продолжиле да се практикуваат, оставиле важно место во отоманските административни кругови.<ref>Norman Itzkowitz, ''Ottoman Empire and Islamic Tradition'' p.38.</ref>Според отоманското општество и разбирање, примарната одговорност на државата била да го брани и да го прошири во земјата [[ислам]]от, како и да се обезбеди безбедност и хармонија во рамките на своите граници еден општ контекст на династичкиот суверенитет на управување.
2

уредувања