Разлика помеѓу преработките на „Теорија за релативноста“

===Проверка на општата релативност ===
 
{{Главна статија|ИспробувањаПроверка на општиотопштата релативност}}
 
Општата релативност била потврдена многупати, извршените опити се: перихеловата прецесија на орбитата на [[Меркур]], [[гравитациона леќа|закривувањето на светлината]] од страна на [[Сонце]]то и [[гравитационото црвено поместување]] на светлината. И други опити го потврдиле [[начело на еквилалентност|начелото на еквивалентноста]] и [[завлекување на инерцијалните појдовни системи|завлекувањето на инерцијалните појдовни системи]].