Разлика помеѓу преработките на „Теорија за релативноста“

==Опфат==
 
Теоријата за релативноста ја преобличи теориската [[физика]] и [[астрономија]]та за време на {{римски|20}} век. Кога првпат беше објавена, и ја надмина 200 годишната [[класична механика|теоријата на механичките движења]] создадена од [[Исак Њутн]].<ref name=relativity/><ref name=spacetime/><ref name=fitz-loren/>
 
Во полето на физиката, релативноста придонесе за подобро и поедноставно разбирање на појавите како што се: науката за [[елементарна честичка|елементарните честички]] и нивните основни заемодејства, кои знаења доведуваат до создавањето на [[атомска ера|нуклеарната ера]]. Со помош на релативноста, [[космологија]]та и [[астрофизика]]та ги предвидоа [[астрономија|астрономските појави]] како што се [[неутронска ѕвезда|неутронските ѕвезди]], [[црна дупка|црните дупки]] и [[гравитационен бран|гравитационите бранови]].<ref name=relativity>{{Cite encyclopedia