Разлика помеѓу преработките на „Баб ел-Мандеб“

Нема измена во големината ,  пред 5 години
с
Според [[Етиопска православна црква|Етиопската православна црква]], преку протокот поминале првиоте семитски доселеници (говорници на [[гиз]]) во АФрика, што се случило во времето еврејскиот на родоначалник [[Јаков]] (околу 1900 г. п.н.е.).<ref>[http://www.eotc-patriarch.org/teachings.htm Учења на црквата] — портал на Етиопската православна црква</ref>
 
Најзначајна политичка сила на ова подрачје било [[Аксумско кралство|Аксумското кралство]] на [[Африкански Рог|АФриканскиотАфриканскиот Рог]], кое потоа се проширило и на [[Арапски Полуостров|Арапски Полуостров]] со освојувањето на [[Химјар|Химјарското кралство]].
 
==Мост преку протокот==