Герард Меркатор: Разлика помеѓу преработките

с
нема опис на уредувањето
[проверена преработка][проверена преработка]
сНема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
Тој прв го употребил зборот [[атлас]] како збир на повеќе географски карти со што го охрабрил [[Абрахам Ортелиус]] да го изработи првиот атлас во [[1570]]. Во [[1578]] година Меркатор изработил и сопствен атлас којшто го изменил и дополнил во наредните години. Во [[1585]] година тој во атласот ги додал географските карти на [[Франција]], [[Германија]] и Холандија, а во [[1588]] додал и географска карта на [[Балкански Полуостров|Балканскиот Полуостров]]. Во [[1595]] по неговата смрт биле издадени уште неколку карти од неговиот син [[Румолд Меркатор]].
 
Меркатор исто така изработувал и глобуси. Во тоа време изработката на глобуси била во подем, а глобусите главно се изработувале од [[дрво]] со коешто се формирало [[форма]] на [[топка (геометрија)|топка]]. Меркатор при изработката на глобуси над дрвото лепел [[географски карти]] коишто ги сечел во средината со што бил обележан [[екватор]]от. Тој ги сечел местата на географските карти со коишто биле обележани половите и така ги лепел на дрвото. При оваа изработка Меркатор користел и водени бои (акварел). Денес се сочувани 22 глобуси изработени од Герард Меркатор.
 
Меркатор починал во [[Дујсбург]] како благороден човек. Тој бил погребан во катедралата Сан Салваторе. Некои од неговите дела може да се видат во Дујсбург, а поголемиот дел се наоѓаат во [[музеј|музејот]] „Св. Никола“ во [[Белгија]].