Разлика помеѓу преработките на „Книжевност“

Одземени 47 бајти ,  пред 5 години
с
(Одбиени последните 6 промени во текстот и вратена преработката 3009820 на Addbot)
Поопшто гледано, литературата може да претставува збир [[расказ|разкази]], [[поезија|песни]] и [[драма|драми]] што се однесуваат на некоја одредена тема. Во ваков случај, расказите, песните и драмите можат, но не мораат да имаат [[национализам|националистички]] импликации.
 
Клацифицирајќи некаков елемент како ддџфсдддц сделдел од литература (на пр. [[македонска книжевност]], научна литература, итн.) може да се наиде на неколку потешкотии. За некои луѓе, зборот „литература“ значи било каков симболички запис кој може да содржи слики и [[вајарство|ваји]], а нормално и букви. За други, литературата мора да содржи само примери на тексуално сложени букви, или некакви други примери на симболички пишани јазици (на пр. хиероглифи). Уште поконзервативна интерпретација ќе бара текстот да има физичка форма, вообичаено нашишананапишана на [[хартија]] или друга форма кој овозмошуваовозможува печатење.
 
Различни историски периоди истакнувале различни карактеристики на литературата. Најраните дела, најчесот се осврнувале на религиозни и советувачки пораки. Морализирањето или согледувањето на литературата се спречува од ваквите извори. [[Среден век|Средниот век]] ја носи романста, додека „времињата на причината“ ги произведуваат националистичките епови и философската мисла. Романтизмот ја истакнува популарната народна литература и емотивните ставови, но сепак му даваат отворен пат на Западот, кој во [[XIX век|XIX-иот век]] ја започнува фазата на реализам и натурализам, трагајќи во реалното. [[XX век|XX-иот век]] го донесува симболизмот и психолошките гледишта, менувајќи гоффффффддддфффго притоа тогашниот вообичаен тек.
 
== Литературни видови ==