Комисија за односи со верските заедници и религиозни групи: Разлика помеѓу преработките

с
нема опис на уредувањето
[проверена преработка][проверена преработка]
Нема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
{{Владина Агенција
| agency_name = Комисија за односи со верските заедници и религиознитерелигиозни групи
| nativename =
| nativename_a =
}}
 
'''КомисијатаКомисија за односи со верските заедници и религиознитерелигиозни групи на Република Македонија''' (кратенка: '''КОВЗРГ''') е само­сто­­ен орган на државната управа, надлежен за односите помеѓу верските заедници и ре­­ли­гиозните групи и државата. Комисијата ја следи работата на 26 цркви, верски заедници и религиоз­ни гру­пи во Република Македонија. Сегашен директор е [[Валентина Божиновска]]. Центалата се наоѓа во [[Скопје]].
 
== Основна цел и организациона структура ==
 
# Сектор за прашања на односите со верските заедници и религиозни гру­пи со две одделенија и тоа:
## Одделение за утврдување на правната положба на верските заедници и ре­лигиознителигиозни групи;
## Одделение за утврдување на односите помеѓу државата, верските заед­ни­ци и религиознитерелигиозни групи.
 
== Историја ==