Навртка: Разлика помеѓу преработките

Додадени 2 бајти ,  пред 7 години
нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
 
'''Навртка''' (матица) е машински елемент кој има отвор или дупкa сo [[навој|навоји]]. НаврткаtaНаврткатa во поvеќеповеќе случаи се користи во комбинација со соодветна [[завртка]] како би се споиле различни машински елементи. Овие два елемента се споени заедно благодарение на [[силата]] на [[триење]] помеѓу [[завртката]] и навртката и површинскиот [[притисок]]помеѓу навртката и елементот кој се спојува со оваа врска. Доколку[[завртката]] и навртката се изложени на [[вибрации]] често се користат додатни машински елементи како би се спречило несакано отпуштање на овие навојни елементи (еластична [[подлошка]], [[расцепка]] и сл.). Доколку је потребно осигурување на [[навојот]] споја без додатни елементи, се користат се самоосигурителни навртки, кои со помош на различни конструктивни решенија го зголемуваат [[трињето]] у [[навојот]] или на некој друг начин не допуштаат попуштање на навојниот спој.
 
Како и кај [(завртката)] и навртката може да има лев или десен (најчесто) [[навој]].
14

уредувања