Разлика помеѓу преработките на „Стандард и Пурс“

Додадени 1.722 бајти ,  пред 6 години
нема опис на уредувањето
| url=http://www.standardandpoors.com/about-sp/timeline/en/us/
| accessdate=11 February 2013 }}</ref>
 
=={{anchor|credit ratings}}Кредитен рејтинг==
Како [[Кредитна рејтинг агенција|кредитна-рејтинг агенција (КРА)]], компанијата издава кредитни рејтинзи за долгот на јавни и приватни [[Компанија|компании]], [[Влада|влади]] и други јавни ентитети. Таа е една од првите КРА која е национално признаена од страна на американската [[Комисија за хартии од вредност]].
 
С&П издава како краткорочни, така и долгорочни кредитни рејтинзи.
 
[[File:World countries Standard & Poor's ratings.svg|thumb|500px|Земји во светот според кредитен рејтинг:<ref>{{cite web
|url=http://www.standardandpoors.com/ratings/sovereigns/ratings-list/en/us
|title=S&P &#124; Ratings Sovereigns Ratings List &#124; Americas
|publisher= Standard & Poor's
|date=
|accessdate= August 7, 2011}}</ref><ref name=ResearchUpdate>Reference for the United States: {{cite web
|url=http://www.standardandpoors.com/servlet/BlobServer?blobheadername3=MDT-Type&blobcol=urldata&blobtable=MungoBlobs&blobheadervalue2=inline%3B+filename%3DUS_Downgraded_AA%2B.pdf&blobheadername2=Content-Disposition&blobheadervalue1=application%2Fpdf&blobkey=id&blobheadername1=content-type&blobwhere=1243942957443&blobheadervalue3=UTF-8
|title=United States of America Long-Term Rating Lowered To 'AA+' On Political Risks And Rising Debt Burden; Outlook Negative
|publisher= Standard & Poor's |accessdate=August 5, 2011}}</ref>]]
34

уредувања