Разлика помеѓу преработките на „Ferrari“

Додаден 1 бајт ,  пред 6 години
== Боја ==
Главна статија: Росо корса
 
Уште од 1920-тите години, италијанските тркачки автомобили на „[[Алфа Ромео]]“, „[[МазератиМасерати]]“ и подоцна Ферари и [[Абарт]] беа (и често и сè уште се) обоени во „ црвено“ (Росо Корса). Ова беше вообичаено националната боја за тркање во Италија, како што беше препорачано од страна на организациите помеѓу Двете светски војни.Се однесува на националноста на тимот кој што се натпреварува, а не на производителот или возачот на автомобилот. Во таа шема, француските автомобили како Бугати беа сини, германските како Бенз и Мерцедес бели( од 1934 година итоа така метално сребрена), и британските зелени како на пример во средината на 1960-тите години Лотус и БРМ.
Интересно е дека, Ферати го освои Светското првенство во 1964 година со Џон Суртес со патпреварување на двете последни трки во Северна Америка со автомобили насликани во боите на АМерика бела и сина, како оние кои што не беа ставени од самата италијанска фабрика, туку од страна на Американскиот тркачки тим. Ова беше направено во знак на протес земајќи ги во предвид аргументите помеѓу Ферари и италијанските тркачки власти кои што се однесуваат на хомологацијата на новиот мотор на Ферари.
 
Анонимен корисник